HRVATI NE SMIJU U GRČKU Ključne utakmice za SP bez gostujućih navijača

Napad grčkih i srpskih navijača molotovljevim koktelom na hrvatske, tijekom kvalifikacijske utakmice za EP. Grčka i Hrvatska u listopadu 2011. igrale su na Olympiakosovom stadionu u Pireju. Na istom stadionu Grčka dočekuje Hrvatsku za dva tjedna.

HNS-ovo izaslanstvo je u Ateni, gdje je u inspekciji smještaja i terena za reprezentaciju koja tamo dolazi 11. studenog odigrati uzvrat dodatnih kvalifikacija za SP, dva dana nakon prvog susreta u Zagrebu i dan prije utakmice na stadionu Karaiskakis u Pireju.

Na današnjem sastanku očekuje se potvrda hrvatskog i grčkog nogometnog saveza da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača. Oba saveza još su prije ždrijeba isticala da će u slučaju da ih kuglice spoje, tražiti od FIFA-e da zbog (pre)visokog rizika utakmice igraju bez gostujućih navijača.

Prije dva mjeseca isto su napravili prvaci Hrvatske i Grčke za utakmice play-offa Lige prvaka. Olympiacos i Rijeka su utakmice doigravanja za SP igrali su bez gostujućih navijača.

Olympiacos i Dinamo također su 2015. u skupini LP dogovorili da neće prodavati ulaznice za gostujuće navijače.

Osnovni razlog za ove zabrane su organizacijski i sigurnosni problemi koji bi nastali dolaskom navijača Crvene zvezde (pobratimljenih s Olympiakosovima) u Hrvatsku, te dosadašnji napadi udruženih grčkih i srpskih huligana na hrvatske navijače kada su u Grčkoj gostovali reprezentacija Hrvatske i Dinamo, i to oba puta upravo na Olympiakosovom stadionu u Pireju.

U listopadu 2011. Grčka je na njemu bila domaćin Hrvatskoj u utakmici kvalifikacija za Euro. Prije, tijekom i nakon utakmice hrvatski navijači, od kojih većina nisu bili ultrasi i huligani nego “civili”, simpatizeri, među kojima je bilo i dosta male djece, bili su izloženi hajci pripadnika Gate 7, navijača Olympiacosa i njihovih pobratima Delija, navijača Crvene zvezde.

Napadali su ih na parkingu, u garažama i kafićima oko stadiona, a tijekom utakmice je na dio tribine gdje su bili hrvatski navijači bačen i molotovljev koktel, koji je, kako možete vidjeti na fotografiji iznad teksta i u priloženom videu, eksplodirao kada je pao na ogradu od pleksiglasa oko koje su bili navijači. Nevjerojatnom srećom nitko nije ozlijeđen, iako je jasno kakve su mogle biti posljedice.

Četiri godine kasnije Dinamo je ugostio Olympiacos. Iako službeno nije bilo gostujućih navijača na utakmicama, Delije i Gate 7 prije utakmice na Maksimiru pozirali su par stotina metara dalje na Ravnicama, kod najljepšeg murala BBB-a.

Mjesec dana kasnije, Olympiacos je na Karaiskakisu dočekao Dinamo u skupini Lige prvaka, a prije utakmice u studenom 2015. navijači domaćih podigli su preko cijele tribine koreografiju kojom slave bratstvo s navijačima Crvene zvezde. Upravo su Delije nakon utakmice, u zasjedi na atenskom aerodromu, dočekale i napale BBB-e.

Delije su nakon rata jedini put organizirano i dozvoljeno bile na utakmici njihovog kluba u Hrvatskoj u ljeto 2005., kada je Zvezda u pretkolu Kupa UEFA-e gostovala u Zaprešiću. Ekspedicija od 300-tinjak srpskih navijača do zagrebačkog je predgrađa prošla bez incidenata samo zahvaljujući angažmanu ogromnog broja svih rodova policije, od Bajakova do Zaprešića. Policajci su tada na jednom nadvožnjaku na autoputu spriječili napad na Delije upravo molotovljevim koktelima.

(index.hr)